Skip to content.

Ghid pentru parinti

Aspecte generale legate de înscrierea la clasa pregătitoare

 • Statul asigură tuturor copiilor dreptul la educaţie. Niciun copil nu va rămâne neînscris în clasa pregătitoare sau clasa I într-o unitate şcolară, dacă părintele doreşte acest lucru.
 • Începând cu data de 01.09.2012 copiii cu vârsta de 6 ani nu vor mai putea fi ținuți în grădiniţă, decât în condiţiile în care prin evaluarea dezvoltării psihosomatice se recomandă acest lucru.
 • În situaţia în care copiii de 6-7 ani nu frecventează, în anul şcolar 2012/2013, ciclul preşcolar sau primar, în anul şcolar 2013/2014 vor trebui să se înscrie în clasa pregătitoare.
 • Ministerul recomandă părinţilor să ţină cont de vârsta copiilor atunci când decid înscrierea acestora în clasa pregătitoare sau în clasa I. Ţinând seama de conţinutul programelor şcolare, nu este recomandat ca un copil de 7 ani să rămână la clasa pregătitoare, deoarece ar fi demotivant pentru acesta. În asemenea situaţii recomandăm părinţilor să consulte specialiştii din cadrul cabinetelor de consiliere şi asistenţă psihopedagogică din şcoală, înainte de a lua o decizie privind educaţia copilului.
 • Înscrierea nu înseamnă automat înmatricularea elevului. Aceasta se va face după afişarea rezultatelor înscrierii şi în condiţiile în care elevii au fost admişi în limita locurilor.
 • Înscrierea nu înseamnă şi repartizarea învăţătoarei sau stabilirea claselor. Acest lucru se va întâmpla după ce se va încheia etapa a IV-a, adică după 1 septembrie.

 

Arondarea străzilor

 • Primul pas pentru înscrierea copilului este  verificarea şcolii la care este arondată strada de domiciliu. În prima etapă comisiile de înscriere vor înscrie numai copiii ai căror părinţi au domiciliul/reşedinţa  în circumscripţia respectivă.
 • Dacă strada de domiciliu nu a fost arondată la nicio şcoală sau adresa figurează la două şcoli, părinţii trebuie să depună o cerere către inspectoratele şcolare de sector/ISMB, prin care să solicite clarificarea situaţiei.

 

Circumscripțiile școlare

 • Actele prin care se demonstrează domiciliul sunt numai actele de identitate. Ele trebuie să fie valabile.
 • Toţi copiii din circumscripţia şcolară la care sunt arondaţi au locul asigurat! Înscrierea nu se va realiza în ordinea depunerii cererilor.
 • Părinţii trebui să se informeze care este programul comisiei de înscriere de la şcoala de circumscripţie, întrucât acesta diferă de la școală la școală.

 

Evaluarea psihosomatică

 • Părinții care, din diverse motive personale nu au solicitat evaluarea psihosomatică în perioada precizată, trebuie să se adreseze inspectoratelor județene și să solicite printr-o cerere această evaluare. De exemplu, pentru București evaluarea psihosomatică va avea loc la CMBRAE (în sediul școlii 145, sector 2, București)

 

Cererea-tip de înscriere

 • Cererea-ti  de înscriere se completează doar cu date acoperite de documente  valide. Părinţii trebuie să verifice cu atenţie datele din fişă, să sesizeze eventuale neconcordanţe şi la sfârşit să semneze cererea de  înscriere printată.
 • O cerere-tip se completează în 15-20 de minute. Pentru ca procedura de înscriere să nu dureze foarte mult, recomandăm fiecărui părinte  să se informeze din timp cum trebuie să se completeze aceasta.

 

Prima etapă de înscriere

 • În această etapă se înscriu doar copiii care optează pentru şcoala de circumscripţie.
 • În prima etapă de înscrire, nu se iau în calcul criteriile generale de departajare). În această etapă sunt importante numai domiciliul și documentele de identitate.
 • Părinții trebuie să cunoască faptul că numărul de ordine nu este un criteriu de selecție/acceptare. Aceasta nu se face în limita locurilor disponibile, deoarece toți copiii înscriși la școala de circumscriptie vor fi acceptați, indiferent de etapa de înscriere.
 • Părinții care îşi înscriu copiii la școala de circumscripție și doresc să-i transfere ulterior la altă școală, trebuie să ştie că acest lucru este posibil, conform regulamentului, dar numai într-o clasă cu mai puţin de 25 de elevi. În condițiile finanțării per elev nu se mai aprobă nicio suplimentare a locurilor la clasa peste limita prevazută de lege!
 • Părinții elevilor care doresc să ocupe un loc în clasa I la liceele de artă (educație plastică și educație muzicală) sau la  școlile cu program sportiv integrat se vor interesa la aceste unități de învățământ care este programul pentru testarea aptitudinilor (5-16 martie). În varianta în care copiii sunt declarați respinși, ei nu trebuie să rateze etapa a II-a (varianta în care vor să se înscrie la altă școală decât la cea de circumscripție) sau etapa a III-a (revenirea la școala de circumscripție).

 

A doua etapă de înscriere

 • În această etapă se înscriu copiii care optează pentru altă şcoală decât cea de circumscripţie.
 • Părinții care vor o altă școală decât cea din circumscripția la care sunt arondaţi, trebuie să se informeze în legătură cu următoarele aspecte:

a. care este oferta școlii la care doresc să-și înscrie copilul:

– dacă învățătoarele sunt titulare, pentru asigurarea continuității pe tot parcursul ciclului primar;

– ce limba străină se studiază opţional, începând cu clasa pregătitoare şi până în clasa a II-a, deoarece în clasa a III-a aceasta va deveni limba modernă care se va studia obligatoriu şi nu va putea fi schimbată la cererea părinţilor. De asemenea, este important ca profesorii care predau limbile moderne să aibă pregătire de specialitate.

b. care sunt performanțele elevilor din şcoala vizată la materiile supuse evaluării externe/naționale (limba și literatura română și matematică). Părinții trebuie să se intereseze dacă școala pe care o vizează are rezultate cu elevii mult mai bune decât cea de circumscripție. Sunt câteva repere la care ar putea apela, de exemplu siteul www.admitereliceu.ro oferă mediile de admitere la licee din 2001 până în prezent. Acolo se mai poate găsi și un top al școlilor generale, realizat pe baza mediilor de admitere din ultimii doi ani;

c. ce tip de şcoală este potrivit pentru copilul lor: o şcoală cu prestigiu la concursuri şcolare, în care doar rezultatele excepţionale contează, în timp ce alte tipuri de performanţe nu sunt evidenţiate? Sau una care să pună accentul mai degrabă pe învăţarea individualizată şi pe oferirea unei palete diversificate de activităţi extracurriculare, în acord cu aptitudinile şi interesele fiecărui elev?

d. ce cuprinde oferta de discipline opţionale: ce studiază elevii în afară de disciplinele obligatorii, care este modalitatea prin care părinţii sunt consultaţi în alegerea opţionalelor;

e. baza materială a şcolii: cabinete de informatică, laboratoare, sala de sport, curte/teren pentru recreație, săli de lectură și bibliotecă, bufet pentru elevi, spațiu pentru afterschool, locuri pentru semiinternat, programul Şcoala după școală, alte activități extrașcolare;

f. existența cabinetului de consiliere și asistență psihopedagogică.

 

A treia etapă de înscriere

 • În această etapă se înscriu copiii care nu au prins un loc în etapa a II-a şi doresc să se întoarcă la şcoala de circumscripţie.

 

A patra etapă de inscriere

 • În această etapă se înscriu copiii care doresc cu orice preţ înscrierea la o anumită unitate şcolară, alta decât cea din circumscripţia la care au fost arondaţi, iar în etapa a II-a nu au prins un loc.  Aceştia pot reveni cu cerere la Comisia judeţeană / Municipală. În varianta în care locurile rezervate pentru elevii din circumscripţia unei școli nu au fost ocupate nici în etapa I, nici in etapa a III-a, iar rapoartele confirmă ca ei au fost repartizaţi deja în etapa a II-a la alte unităţi şcolare, comisia poate repartiza alţi elevi pe locurile rămase libere.

 

Comentarii

 1. marina a spus: 03.18.12

  sa inteleg ca la gradinita nu va mai fi pregatitoare, decat nivel I si nivel II.

 2. marrinela a spus: 01.29.13

  fata mea in septembrie are 6ani si 9 lui iar eu vreu sa o dau in clasa 1 direct pentru ca a repetat grupa mare 2 ani la rand daca o mai dau la pregatitoare o stopez . cepot face?

  • geo a spus: 02.25.13

   Marinela suntem si noi in aceiasi situatie. sper sa reusim sa rezolvam inscrierea in cls 1 direct. daca mai afli ceva te rog anunta-ma si pe mine. si eu la fel.

  • GEO a spus: 02.28.13

   Si eu am un baiat in aceiasi situatie , implineste 6 ani si 9 luni in septembrie 2013. Optez pt clasa I. Se mai fce vreun test de evaluare?

  • steluta a spus: 02.28.13

   in aceeasi situatie ne aflam si noi si am dori sa stim cum sa procedam legal. Ne gandim numai la copil si la potentialul lui care s-ar plafona daca mai repeta pentru a 3 oara grupa mare pregatitoare.

 3. GEO a spus: 02.28.13

  Astept un raspuns!
  Multumesc

  • admin a spus: 03.08.13

   @ Geo: Asteptam in urmatoarele zile Ordinul MEN pentru aprobarea metodologiei de inscriere in clasa I si clasa pregatitoare pentru anul scolar 2013-2014. Se va reinfiinta linia telefonica TELVERDE si veti putea reveni cu intrebari atunci.

 4. STOICA OTILIA a spus: 03.05.13

  Buna. Am si eu cateva nedumeriri , poate ma ajuta cineva. Eu deocamdata m-am mutat din orasul unde am domiciliu si nu stiu daca ma intorc sau nu pana in septembrie. In acest caz unde imi inscriu si eu fetita?
  Mentionez ca unde stau aici nu am viza de flotant , ci doar un contract de inchiriere intre proprietar si firma unde lucreaza sotul meu.
  Daca eu il inscriu unde stau deocamdata iar in septembrie vreu sa ma intorc in localitatea de domiciliu mai pot sa inscriu copilul la alta scoala?
  Copii cadrelor didactice mai au prioritate?

 5. admin a spus: 03.06.13

  @ STOICA OTILIA: Domiciliul este o conditie OBLIGATORIE pentru scoala de circumscriptie.
  Locul de munca al parintilor este o conditie SPECIFICA(in varianta in care optati pentru o alta scoala decat scoala de circumscriptie.In conditiile in care sunt mai multi copii aflati in aceeasi situatie, decat numarul locurilor,prioritate vor avea cei care indeplinesc mai multe conditii specifice propuse de scoli si avizate de oficiul juridic al ISMB/ISJ)

 6. cristian a spus: 03.12.13

  Si fetita mea face 6 ani si 9 luni in septembrie deci daca va fi posibil si nu vad de ce nu ar fi atata timp cat se pot face 2 clase intr-un an conform legii, dar asteptam normele. Eu am fost la scoala de care apartin, primisem cu o saptamana inainte un telefon pt verificare adresa, nume si varsta copil, nu eram hotarata daca o voi da la aceasta scoala asa ca nu am comentat nimic. Dupa vizita am hotarat ca locul copilului meu nu e acolo, personalul este f imbatranit, au suplinitori sau pensionari la pregatitoare asa ca am hotarat sa merg la scoala unde eu am terminat dar am nevoie de arondarea strazilor la scoli ca sa aflu unde trebuie sa imi fac flotant. Stiti cumva unde este publicata pt anul scolar 2013-2014?Recesamanatul facut are vreo importanta?

  • admin a spus: 04.04.13

   Arondarea strazilor trebuie sa fie publicata pe site-ul inspectoratului judetean.

 7. Loredana M a spus: 03.17.13

  Aceeasi intrebare am si eu: copiii cadrelor didactice vor reusi sa obtina un loc in scoala in care doresc sa invete?
  Multumesc:)

  • admin a spus: 04.05.13

   Cadrele didactice au pierdut acest criteriu considerat discriminatoriu.Au o singura sansa:in scolile in care lucreaza,daca vor sa-si aduca proprii copii,criteriul”locul de munca al parintilor aflat in circumscriptia scolara”= criteriu specific nr.1 al scolii. Acest criteriu specific “bate “celelate criterii sau chiar locuri de munca.Scoala respectiva este chiar cel mai apropiat loc de munca pentru competitia cu alte locuri de munca aflate la o distanta mai mica sau mai mare distanta.

 8. dragan a spus: 04.01.13

  Buna ziua as dori daca se poate o cerere tip in clasa pregatitoare clasa zero, cum se completeaza are cineva un model multumesc . daca are cineva astept un mail pe adresa mea multumesc.

 9. marilena a spus: 04.02.13

  La scoala unde am optat sunt arondati doar 2 copii,dar au luat viza de resedinta fff multi alti parinti ptr.a avea un loc la aceasta scoala.Eu am un copil deja in aceasta scoala .Ce sanse am sa prind un loc in aceste conditi?

  • admin a spus: 04.05.13

   Daca nu aveti si d-voastra domiciliul stabil sau resedinta in strazile arondate scolii respective, veti inscrie copilul in etapa I, faza a II-a, pe locurile disponibile. Aveti un atuu(criteriul general:frate /sora in aceeasi unitate scolara). Sigur aveti prioritate fata de alti copii care nu au decat dovezi decat pentru criteriile specifice. Cele generale au prioritate!Succes!

 10. marius a spus: 04.09.13

  Buna… ce se intampla in cazul in care la scola de circumscriptie (deci inscrierea celor care “stau” in zona arondata) se inscriu mai multi copii decat locurile disponibile?
  spre exemplu pe data de 22 vor fi inscrisi 100 copii cu domiciliul/resedinta in circumscriptie pentru o scoala cu 2 clase(50 locuri)? Si asta in conditiile in care scoala chiar nu poate suplimenta numarul de locuri?…
  Se apeleaza la criterii de selectie?

  • admin a spus: 04.16.13

   Scoala va fi obligata sa scolarizeze copiii care domiciliaza la adresele arondate .
   Vor cere suplimentarea locurilor sau modificarea planului de scolarizare, mai précis clase pregatitoare mai multe.Criteriile de selectie sunt pentru cei care locuiesc in afara circumscriptiei!

 11. Mihai a spus: 04.18.13

  Am inscris copilul la o scoala, dar acum as vrea la alta. Se mai poate face modificari pana pe 22.04.2013 daca cererea a fost validata?

Adauga un comentariu